Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
excursie

Het vertrek uit Drachten was om 12.00 uur. Enige tijd later kwamen we aan in Groningen. Daarna begonnen we aan de rondleiding. We kwamen langs verschillende plekken, zoals vroegere pakhuizen. De panden werden gebruikt om alle goederen die werden verkregen door middel van de Driehoekshandel, waar de trans-Atlantische slavenhandel onderdeel van was, op te slaan. De gidsen vertelden dat de grachten/kanalen in de tijd van slavenhandel breder waren, zodat de schepen er makkelijker doorheen konden varen. Verder passeerden we nog één van de voormalige hoofdkantoren van de WIC (er waren in Nederland totaal vijf, waarvan er vier van gelegen waren in grotere steden langs de kust) en nog op verscheidene andere plekken die met het slavernijverleden te maken hebben. De gidsen kwamen van het Discriminatie Meldpunt Groningen en gaven een korte historische beschrijving van elk punt waar wij bij stil stonden.

Rond 14.15 uur was de rondleiding afgelopen en kregen we nog wat vrije tijd om in Groningen door te brengen. Rond 15.45 uur vertrok de bus weer richting Drachten en we waren voor 16:30 uur weer terug op school. 

Ik vond het leuk om een keer iets anders te doen dan uit boeken leren. Het was ook interessant om te zien dat er ook wel echt sporen te zien zijn van zo’n donker verleden. Ik hoop dat deze excursie een vast onderdeel wordt in de planning voor alle vwo 4 geschiedenis-klassen, omdat ik denk dat je hier veel meer van leert dan alleen met je neus in de boeken zitten.

Marleen Zigterman, V4B