Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
Baskenland

Doel 
Het doel van de uitwisseling is drieledig. In de eerste plaats is het een unieke kans om de cultuur van een ander Europees land te leren kennen. Toen wij (docenten Frans) in maart  een bezoek brachten aan Saint-Jean-de-Luz waren wij verrast door de gastvrijheid van de Basken. In de tweede plaats is het doel om beter te leren communiceren in een vreemde taal. Als onze leerlingen naar Frankrijk gaan zal de spreektaal in de gastgezinnen Frans zijn. En wanneer de Baskische leerlingen ons bezoeken, is het de wens dat er in de gastgezinnen Engels gesproken wordt. En tot slot is het belangrijk om als groep te leren om samen te werken: in het buitenland als gasten en in Nederland als gastheren en gastvrouwen van de buitenlandse leerlingen.

Data uitwisseling
In april 2024 (exacte data volgen) brengen onze leerlingen een bezoek aan Saint-Jean-de-Luz in Frans Baskenland. Wij gaan met de trein naar Parijs en zullen daar een tussenstop maken zodat we de leerlingen enkele hoogtepunten in deze metropool kunnen laten zien. Na een overnachting in Parijs gaan wij met de TGV (hogesnelheidstrein) naar Saint-Jean-de-Luz. Onze leerlingen zullen daar in gastgezinnen verblijven. Ze zullen samen met de Franse leerlingen een aantal lessen op school volgen. Daarnaast zullen we een aantal uitstapjes in deze prachtige regio maken. Saint-Jean-de-Luz ligt namelijk in het departement Pyrénées-Atlantiques en zowel bergen als zee liggen op een steenworp afstand. We willen een bezoek aan San Sebastián in Spanje brengen. En er staan ook sportieve activiteiten op het programma: bijvoorbeeld een surfclinic volgen of ‘jeu de pelote’ spelen. Na een week keren we met de trein terug.
In de periode van 20-30 mei 2024 (exacte data volgen) mogen we de Fransen bij ons in Friesland verwelkomen. De Franse leerlingen zullen op hun beurt in Friese gastgezinnen verblijven en lessen op het Drachtster Lyceum volgen. Daarnaast willen wij samen met de leerlingen op school koken en eten. En natuurlijk willen wij hen kennis laten maken met de Friese cultuur en tradities (bijvoorbeeld een clinic fierljeppen of kaatsen, een bezoek aan een van de Friese steden etc.).

Doelgroep
Voor welke leerlingen is deze uitwisseling bedoeld? Het gaat om leerlingen uit de bovenbouw die Frans in hun profiel hebben (klas havo-4, vwo-4 en vwo-5). Maximaal 22 leerlingen kunnen deelnemen aan de uitwisseling.
Mochten we te veel aanmeldingen krijgen, dan krijgen de leerlingen die Delf scolaire volgen voorrang. En vervolgens zullen wij een loting toepassen.

Verblijf en kosten
De heen- en terugreis, de overnachting in Parijs en de excursies in Frans Baskenland zullen door het Erasmusprogramma betaald worden. Er zijn geen kosten verbonden aan het verblijf van uw kind in het Franse gastgezin (deze kosten worden door het gastgezin betaald). 
Andersom worden de kosten die het verblijf van een Franse leerling bij u thuis meebrengen niet vergoed. 
Er wordt een ouderbijdrage gevraagd voor de excursies in Nederland.

Uitwisselen is een uitdaging!
‘Alleen’ in een buitenlands gezin. Een week leven als een Fransman/Française. Wonen in een Frans huis, een Franse school bezoeken. Met Franse leerlingen en begeleiders samenwerken. Zo’n kans om letterlijk achter de voordeur in een vreemd land te kijken is weinigen gegeven! Hierin ligt de kracht en het bijzondere van uitwisselen. Wij hopen dat u na het lezen van dit stuk uw zoon/dochter hiervoor wilt enthousiasmeren en we hopen dat u zich als gastgezin wilt opgeven na de zomervakantie. Als u nog vragen of opmerkingen heeft, dan mag u contact met ons opnemen. 

In het voorjaar brachten Feikje Riedstra en David Heeroma, beiden docent Frans, een bezoek aan Baskenland om de uitwisseling voor te bereiden. Het verslag van dat bezoek is hier te lezen. 

David Heeroma 
Feikje Riedstra