Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
nhl

De eerstejaarsstudenten van de tweedegraadslerarenopleidingen Nederlands en Fries, verzorgden de eerste voorstelling voor leerlingen uit B1C en B1G. De titel van het stuk werd niet verklapt, maar moesten de leerlingen na afloop raden. In een reeks sterke dialogen, waarbij Frysk en Nederlands elkaar afwisselden, werd een spannend verhaal ontvouwd over het stiekem uit huis sluipen om naar een feest te gaan bij een vriendin die uit een rijke familie komt. De liefdesperikelen op het feest worden wreed verstoord door een gewapende overval, waarbij de jongeren worden gegijzeld en hun leven op het spel staat. "Leaver dea as Slaef", roept één van de jongens dan ook. Uiteindelijk weet de politie ze uit de benarde situatie te bevrijden. De leerlingen, die muisstil hadden zitten kijken gaven de acteurs een groot en terecht applaus. Daarna werd nog gevraagd of ze het verhaal hadden herkend. Uiteindelijk kwamen ze gezamenlijk tot de conclusie dat het stuk gebaseerd was op de populaire thriller Gegijzeld van Chinouk Thijssen. 

De tweede voorstelling was voor leerlingen uit A2A en A2C en werd gegeven door eerstejaarsstudenten van de tweedegraadslerarenopleidingen Duits en Frans. Ditmaal werd er dus door de enthousiaste studenten Frans en Duits gesproken. Het stuk was een bewerking van Le Petit Prince/Der Kleine Prince. De titel van het stuk was nu wel bekend, maar de leerlingen kregen de opdracht om na afloop de clou van het verhaal na te vertellen. De studenten hadden een originele setting gekozen en gebruikten stoelen waarop de personages op konden gaan staan om de scènes te spelen. Het verhaal werd ondersteund door afbeeldingen die boven het podium van de mediatheek werden geprojecteerd. De scènes werden om de beurt in het Frans en in het Duits gedaan. Dit gebeurde op een rustige manier, waardoor het verhaal goed te volgen was. Zo zien we de Kleine Prins in de woestijn, in conclaaf over de tekening van een schaap en op de planeet van de Koning, die hem leert alleen dingen aan anderen te vragen die ook echt kunnen gebeuren. Aan het einde zat nog een subtiele liefdesverklaring en tenslotte gaat de Kleine Prins met het schaap weer terug naar de planeet. De piloot hoort niets meer van de Kleine Prins, maar hij weet dat hij toekijkt op de aarde en hij hoopt hem ooit weer tegen te komen. De beeldende voorstelling werd door de leerlingen, die geconcentreerd hadden zitten kijken, met applaus beloond. 

De leerlingen bleven na beide voorstellingen napraten over wat ze gezien hadden en ze hadden zichtbaar genoten. Sommige leerlingen werden door de voorstellingen en de studenten geïnspireerd. Op de vraag of een leerling het interessant had gevonden, antwoordde ze met een stralend gezicht: “Zeker weten!” 

 

nhl

 

nhl

nhl

nhl