Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecole project klas 1E

Title
ecole 1

Met klas 1E klas doen we dit jaar mee aan het Ecole project. De Provincie Fryslân is hierbij de opdrachtgever. Op 18 maart was de officiële start van het project. Opdrachtgever en Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga kwam naar Het Drachtster Lyceum om de opdracht aan de leerlingen uit te reiken.

Het Ecole project gaat over kringlooplandbouw en regionale samenwerking. Het gaat over de vraag hoe we de mensen in Fryslân (de Mienskip) kunnen betrekken bij een duurzame productie van voedsel. Het doel van het project is om het thema ‘verantwoord voedsel’ bij jonge mensen onder de aandacht te brengen.

De leerlingen mochten zelf een concrete invulling geven aan hoe en wat ze precies wilden doen. Daarop kwamen we op het idee om een moestuin op gaan zetten in de schooltuin. Want hoe kun je beter leren wat duurzame landbouw is dan door het zelf in het klein uit te voeren.

Alles wat erbij komt kijken om een moestuin op te zetten regelen de leerlingen zelf. Daarbij komen vragen als: Hoe zorgen we ervoor dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hoeven te gebruiken. Waar moet de moestuin komen? Hoe komen we aan (biologische) zaden? Hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk de moestuin voorzien van water? Kunnen we subsidies regelen?

Van studenten van van Hall hebben we een gastles gekregen over microbiotica en praktische tips voor de moestuin. De leerlingen hebben zelf een website gemaakt om alle plannen te bundelen. Plannen genoeg, die ze 22 april gaan presenteren. Daarna is het plan om de moestuin te realiseren.

Er zijn een paar leerlingen op excursie geweest naar Poppingahiem om te leren hoe ze het moeten aanpakken. Bij Poppingahiem hebben ze al jaren een mooie, duurzame moestuin en van Gerard kregen ze veel tips.

ecole 2

 

We werken in dit project samen met verschillende scholen;

- PO: Basisschool ’t Holdernêst en basisschool de Waldiik

- VO: Het Drachtster Lyceum en Singelland Surhuisterveen

- HO: Hogeschool Van Hall Larenstein

Ook deze scholen zullen 22 april hun plannen presenteren. De presentaties vinden plaats op het VO Surhuisterveen. Zodra de presentaties zijn geweest hopen we de moestuin te kunnen realiseren en wie weet kunt u binnenkort proeven van onze zelf geteelde groenten en ziet de onderstaande afbeelding eruit als een prachtige moestuin!