Bij het eerste wedstrijdonderdeel in Heusden, de “Time Trial”, zouden maar liefst 8 rondjes van 1.25 km gevaren worden. Dit onderdeel vraagt dus om goede tactiek; om de in beperkte mate aanwezige zonne-energie zo efficiënt mogelijk te verbruiken. Acht minuten voor aanvang van de Time Trial brak er nog lichte paniek uit. Het inventieve stuursysteem liet het afweten. Marrit Veenstra en Jildou van der Hoek konden dit binnen no time vakkundig herstellen. In het begin leek de boot uit Drachten veel sneller te gaan dan de rest van het deelnemersveld en al snel werd de boot van de grote concurrent, het Candea College, ingehaald. Later in de wedstrijd zag Romijn van Eijk, die de concurrentie in de gaten hield, echter dat de andere boten weer dichterbij kwamen en viel de Drachtster boot drie keer kort uit tijdens de laatste ronden. Toch wist Het Drachtster Lyceum de snelste tijd neer te zetten met een voorsprong van 23 seconden.
Nu stond alleen de sprint nog op het programma, waarbij alles aan zou komen op strakke bochten en een goede start. Alle 28 deelnemende teams mochten twee pogingen ondernemen om de snelste tijd neer te zetten. Het Drachtster team heeft het afgelopen schooljaar een betrouwbare boot gebouwd, maar niet de snelste van het deelnemersveld. Door het unieke stuursysteem, de stuurmanskunsten van Niek Terpstra en de coaching van Jelte Prins vanaf de kade werd bij de sprint knap de tweede tijd neergezet.
Het resulteerde in de dagwinst voor het Drachtster Lyceum en daarmee werd het team voor de vijfde keer op rij Nederlands Kampioen. Een unieke prestatie die in de geschiedenis van de Young Solar Challenge nog nooit is voorgekomen. Waar komt het succes van het Drachtster team vandaan? "De YS-klasse is een eenheidsklasse, dat wil zeggen een identieke romp, zodat het erop aankomt een betrouwbare boot te bouwen, in te zetten op tactiek, in te spelen op teamspirit, te zoeken naar geschikte sponsoren, toeval uit te sluiten en niet te vergeten een gezellige en fijne sfeer binnen het team te realiseren", aldus Femke van der Burg.
Wordt de hegemonie van het Drachtster Lyceum in 2025 doorbroken? Als het aan de enthousiaste teamleden ligt niet. De kennis van dit team wordt weer overgedragen op de nieuwe generatie nu Jeffrey Huang en Jochum van Hattum afscheid nemen van het Drachtster Lyceum en daarmee ook van het succesvolle solarteam. Zij zijn geslaagd voor het vwo-examen en zetten hun weg voort in het vervolgonderwijs. Jochum van Hattum zal waarschijnlijk zijn passie voor techniek verder realiseren door een overstap te maken naar Sunflare: dit Drachtster team is vertegenwoordigd in de A&M klasse. In deze klasse wordt er gevaren met grotere zonneboten die snelheden bereiken van meer dan 50 km/h. Het Sunflare team zal de komende week de wereldtitel verdedigen in Monaco.
Teamleden: Marrit Veentra, Femke van der Burg, Jildou van der Hoek, Romijn van Eijk, Jelte Prins, Niek Terpstra, Jeffrey Huang en Jochum van Hattum.
Onder begeleiding van: Thijs van der Burg, Henk de Vries en Jeljer Zijlstra