Overslaan en naar de inhoud gaan
Title
myanmar

Bellen met leerlingen Myanmar

Op dinsdag 23 januari 2024 hebben we met onze klas B1C contact gelegd met leerlingen van een school in Mandalay, Myanmar. We hadden er allemaal naar uitgekeken en ons voorbereid met vragen. Het was wel een beetje spannend, want we moesten alles communiceren in het Engels. Gelukkig waren we met een hele klas en konden we elkaar helpen en aanvullen.

Soms viel het een beetje stil, maar dan was er al gauw iemand die nog wel een vraag had. De kinderen en leraren uit Myanmar waren heel erg aardig en als we even niet wisten wat we moesten zeggen werd daar gewoon om gelachen, niet uitgelachen natuurlijk, we zaten in hetzelfde schuitje. Het viel me ook op dat de kinderen van Mandalay erg goed Engels spraken. Ook konden ze goed vertellen wat hun ambities zijn en ook wat daarbij hoorde: goed leren voor school, en al helemaal voor Engels, zodat ze later niet alleen afhankelijk zouden zijn van of er wel genoeg regen valt voor de oogst, maar een mooie weg kunnen uitstippelen naar succes en plezier.

Het viel af en toe wel een beetje op dat ze uit een ander land kwamen, met een andere cultuur. Het is in de vragen natuurlijk besproken, maar er was toch een soort andere spanning, dan wanneer je met een (onbekende) Nederlander praat, dat kan natuurlijk door het zoomen en de omstandigheden komen, maar toch viel het op dat hun vragen en de vraagstelling net iets anders waren dan die van ons. Ook waren ze aan het glimlachen en niet zoals ons een beetje aan het klooien, omdat we het wat spannend vonden. Ook waren ze soms een beetje afwachtend en luisterden ze goed, maar ze pakten toch meteen hun kans als ze een vraag mochten stellen. Ze waren erg geïnteresseerd!

We wilden graag weten hoe de mensen daar leven en hoe/of ze naar school gaan. We hebben ontdekt dat de kinderen in Myanmar naar school gaan en hoe. Maar ook dat ze niet allemaal naar school kunnen, want er zijn te weinig docenten. De docenten die er wel zijn hebben ook geld nodig, alleen dat heeft de school weinig tot niet. Daarom organiseert onze school een activiteit om geld op te halen voor die school. En blijven leerlingen uit de onderbouw een nacht op school (slapen). We hebben er allemaal zin in!

 

Annemijn Rol, Fida Al Ammouri en Lara Abdalaziz uit B1C