Overslaan en naar de inhoud gaan
Leerlingen HAVOtop zetten de Wâlden op de kaart

Hoe ziet je woonwijk eruit over 10 jaar? Op welke plek plaatsen we een toekomstig windpark? Leerlingen van de HAVOtop en de scholengemeenschappen Liudger Burgum en Singelland Burgum bedachten hiervoor plannen in het project ‘Data beleving’. Dit innovatieve project richtte zich op middelbare scholieren in de regio. Het doel was om scholieren enthousiast te maken voor een goede vervolgopleiding in Tech en data om deze kennis vervolgens in te kunnen zetten in de regio. De leerlingen hebben afgelopen maanden met extended reality een gebied in de Wâlden virtueel in beeld gebracht. Dit voorjaar gaf burgemeester Jeroen Gebben het startsein in de raadszaal in Burgum. Gistermiddag presenteerden de leerlingen het resultaat aan wethouder Andries Bouwman. 

Afronding van het project met mooie presentaties
Het project was gericht op leerlingen van het VMBO en HAVO. Deze groep leerlingen krijgt niet vaak de kans om met dergelijke projecten uitgedaagd te worden in Tech en Data. De meer praktische insteek van deze groep kan goed worden benut. Als onderwerp is er gekozen voor het ‘beleefbaar’ maken van data. Via diverse databronnen is een gedeelte van het gebied de Wâlden virtueel in 3D gegenereerd. Door het toevoegen van toekomstige data zijn verschillende ontwerpen van de leerlingen beleefbaar gemaakt via extended reality (o.a. VR/AR). Extended reality is een verzamelnaam voor digitale programma’s die het mogelijk maken om de digitale en fysieke wereld samen te brengen. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld door een nog te bouwen gebouw of woonwijk te wandelen, of door een park wat kan worden aangelegd. Het geeft een levensechte ervaring. Wethouder Andries Bouwman:  “Jullie hebben ons vanmiddag mooie ontwerpen laten zien én beleven hoe een gedeelte van Burgum er volgens jullie uit zou kunnen zien. Het is kleurrijk en ziet er realistisch uit.” Vervolgens nodigde hij de leerlingen uit om aanwezig te zijn bij een gemeenteraadsvergadering als er onderwerpen over toekomstige ontwikkelingen van Tytsjerksteradiel op de agenda staan.

Samenwerking onderwijs, overheid en bedrijfsleven
Dit innovatieve project is een mooie samenwerking tussen gemeente Tytsjerksteradiel, de gemeente Achtkarspelen, provincie Fryslân, HAVOtop, Christelijk Scholengemeenschap Liudger, Openbare Scholengemeenschap Singelland, Centric, BakerWare en Geodan. Het project is gefinancierd door de Stichting TCGS en dient als pilot. Het was een groot succes en het lesprogramma kan in de toekomst eventueel worden ingezet in de gehele provincie en met aanpassingen ook daarbuiten. Ook het prototype van de Wâlden kan desgewenst eenvoudig worden uitgebreid naar de regio of de gehele provincie. De ambitie is om structureel met deze doelgroep aan de slag te kunnen.