Overslaan en naar de inhoud gaan
header

Profielvoorlichting

De profielen

In leerjaar 1 en 2 maken leerlingen kennis met alle praktijkvakken. Zo kom je er achter waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar je later mee verder wilt. 

Aan het einde van leerjaar 2 maak je samen met je mentor en je ouder(s)/verzorger(s) een keuze voor 2 profielen. Die profielen heb je dan vanaf het 3e leerjaar één dagdeel (4 lesuren) per profiel. In deze profielen werken leerlingen toe naar verschillende branche-erkende certificaten en examens. Vanaf leerjaar 4 worden de externe stages ook afgestemd op de gekozen profielen. In leerjaar 5 ga je verder met één gekozen uitstroomprofiel. 

Met deze profielen en de bijbehorende branche-erkende certificaten en stages ben je goed voorbereid om op je 18e uit te stromen naar werk of om een vervolgopleiding te doen op het MBO op niveau 1 of 2.

Hieronder krijg je per profiel antwoord op de volgende vragen

  • Hoe ziet het onderwijsprogramma eruit, wat leer ik?
  • Welke certificaten kan ik behalen?
  • Welk werk kan ik er later mee doen?
  • Welke doorstroommogelijkheden naar MBO 1 en 2 zijn er?

Bij alle profielen vertelt de docent in een korte video over het vak en vertellen oud-leerlingen hoe het hen vergaan is na de Venen.

Succes met het kiezen van je profielen. Mocht je nog vragen hebben over een profiel dan kun je contact opnemen met de betreffende profieldocent. Voor algemene vragen over de profielkeuze kun je contact opnemen met dhr. William Wissink (w.wissink@singelland.nl)

 

foto profielkeuze
 

Koken/horeca

Bij profiel koken/horeca word je opgeleid voor werken in de keuken van restaurants, hotels, instellingskeukens, bakkerijen en fastfood restaurants. Je vindt het leuk om te koken voor anderen, je bent handig met het koksmes, je bent creatief en je vindt het niet erg om ‘s avonds en in het weekend te werken. Je kunt goed zelfstandig werken maar je bent ook een teamspeler.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

Het profiel koken/horeca start in het 3e jaar met het aanleren van bakkerij vaardigheden, (brood bakken, taarten bakken en bv. koekjes en soesjes maken) en koken voor gasten. Dit doen we bv. door te koken bij het Leger des Heils voor gasten. Met deze vaardigheden kun je een assistent functie vervullen bij een bakkerij of in een keuken.

In het 4e jaar word je voorbereid op het examen ‘werken in de keuken’. Dit is een landelijk branche-erkend certificaat voor A, B en C niveau. Hierbij leer je de verschillende snijtechnieken die in de horeca gebruikt worden. Je oefent veel met het koksmes. Met deze vaardigheden kun je een assistent functie vervullen in de keuken. Het is een goede voorbereiding op het diploma ‘Keuken Assistent’.

In het 5 en 6e leerjaar werk je toe naar het landelijk examen ‘Keuken Assistent’ van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Dit is een opleiding op MBO 1 entree niveau. De leerlingen van de A en B route doen hier 2 jaren over. De leerlingen van de C route kunnen dit in één jaar afronden. Je werkt in deze opleiding aan productkennis, basisvaardigheden, snijtechnieken, borden opmaken en werken volgens officiële richtlijnen. Met dit diploma, je eerder behaalde certificaten en de stage ervaring die je hebt opgedaan bij verschillende horecabedrijven, ben je goed voorbereid op een mooie werkplek in een keuken.

Welk werk kan ik later gaan doen?

Er is veel werk voor mensen met een horeca opleiding. Leerlingen die dit profiel hebben afgerond gaan aan het werk in uiteenlopende restaurants, instellingskeukens, ziekenhuiskeukens, fastfood restaurants, snackbars, pizzeria’s, wokrestaurants, broodjeszaken en bakkerijen. 

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO de vervolg horeca opleidingen bediening, fastservice, brood & banket of keuken doen op MBO 2 niveau BBL/BOL

Meer informatie?

Mail mevr. Aaltsje Osinga (a.osinga@singelland.nl)


 

Hout (wonen en interieur)

Bij profiel hout word je opgeleid voor werken in een houtwerkplaats als timmerman of meubelmaker. Het werk kan binnen of buiten op locatie zijn. Je vindt het leuk om mooie dingen te maken, je bent creatief, je bent precies, je bent nieuwsgierig hoe je dingen maakt en je bent handig met gereedschappen en machines. Je hebt doorzettingsvermogen en je kunt goed zelfstandig werken maar ook in een team.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

Vanaf leerjaar 3 ga je werken aan je vaardigheden en kennis op het gebied van hout. Materiaalkennis en productkennis zijn belangrijk. Je maakt mooie maar ook steeds moeilijkere werkstukken waarbij je alles wat je geleerd hebt leert toepassen. Je leert bouwtekeningen te lezen en je leert ook zelf bouwtekeningen te maken. Je leert (veilig) werken met verschillende gereedschappen en machines. Daarnaast leer je ook voorbereidende vaardigheden in de machinale zoals zagen en schaven op grote machines.

Je werkt op je eigen niveau en tempo toe naar 3 verschillende deelcertificaten van het ‘stappenplan houtbewerken’ van de brancheorganisatie ‘Hout dat werkt’. Elk certificaat wordt afgesloten met een praktijkexamen. Je kunt dit ook aanvullen met theorietoetsen, maar dat is niet verplicht.

Je hebt op school ook de mogelijkheid om je certificaten te behalen voor heftruck, reachtruck en verreiker.

Welk werk kan ik later gaan doen?

Er is veel werk voor vakmensen met een techniekopleiding. Leerlingen die dit profiel hebben afgerond gaan aan het werk als assistent meubelmaker, assistent timmerman of assistent werkplaatsmedewerker bij bedrijven zoals een kozijnenfabriek, een timmerbedrijf, een bouwbedrijf, een klussenbedrijf, een houtskeletbouwbedrijf, een tuinhuisjesbedrijf, een houthandel of een bouwmarkt.

Vervolg opleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO de vervolg houtopleiding Bouw, Wonen en Interieur (BWI) doen op MBO 2 niveau BBL/BOL .

Meer informatie?

Mail men. Henk Osinga (h.osinga@singelland.nl)

 

Metaal

Bij profiel metaal word je opgeleid voor werken op een metaalwerkplaats. Je vindt het leuk om mooie dingen te maken, je bent creatief, je bent precies, je bent nieuwsgierig hoe je dingen maakt, je bent handig met gereedschappen en machines en je vindt het leuk om seriematig werk te doen. Je kunt goed zelfstandig werken maar ook in een team.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

Vanaf leerjaar 3 ga je werken aan je (basis)vaardigheden in het werken met metaal. Materiaalkennis en productkennis zijn belangrijk. Je maakt mooie maar ook steeds moeilijkere werkstukken waarbij je alles wat je geleerd hebt leert toepassen. Je leert bouwtekeningen te lezen en je leert (veilig) werken met verschillende gereedschappen en machines. 

Vanaf leerjaar 4 heb je de mogelijkheid om de opleiding ‘lasverklaring MAG/TIG’ te doen en leer je werken met de haakse slijper (flex).

Je hebt op school ook de mogelijkheid om je certificaten te behalen voor heftruck, reachtruck en verreiker.

Welk werk kan ik later gaan doen?

Je leert op school de basisvaardigheden. Bij een bedrijf leer je de specifieke kennis en vaardigheden die voor dat bedrijf nodig zijn. Veel bedrijven bieden mogelijkheden om certificaten en diploma’s te behalen. Leerlingen die dit profiel hebben afgerond gaan aan het werk als metaalbewerker, lasser, constructiewerker, bankwerker, verspaner, samensteller of slijper bij mechanisatiebedrijven, constructiebedrijven of scheepswerven zoals Metalis, Ufkes Greentec, Bijkon en Havinga. Profiel metaal is ook ondersteunend bij garagebedrijven en loonwerkbedrijven.

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO de vervolgopleidingen Allround constructiebankwerker/verspaner of basislasser doen op MBO 2 niveau.

Meer informatie?

Mail men. Sietze Dijkstra (s.dijkstra@singelland.nl)

 

Mobiliteit

Bij profiel mobiliteit word je opgeleid voor het werken in een garage- of autodemontagebedrijf. Je vindt het leuk om aan auto’s te werken, je vindt het leuk om iets uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, je bent geïnteresseerd in techniek, je bent nieuwsgierig hoe iets werkt, je bent precies en je bent niet bang om vieze handen te krijgen. Dit profiel is deels praktijk en deels theorie.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

In leerjaar 3 krijg je voorbereidende theorie- en praktijklessen op het gebied van interieur en exterieur van auto’s, auto poetsen binnen- en buitenkant, banden verwisselen, carrosserie ophanging en remmen en alle voorkomende werkzaamheden aan de motor. In leerjaar 3 behaal je je certificaten voor het bandenapparaat en het banden balanceerapparaat. 

In leerjaar 4 ga je aan de slag met je theorie- en praktijkopdrachten niveau 1. Dit doe je met auto’s van school maar ook met auto’s van klanten. In leerjaar 5 ga je verder met deze praktijkopdrachten als voorbereiding op het IBKI niveau 1 examen ‘assistent mobiliteitsbranche in Nieuwegein. Als je dit examen positief hebt afgerond ga je in leerjaar 6 verder met de praktijkopdrachten niveau 2.

In het kader van duurzaamheid komen er steeds meer elektrische auto’s. Kennis van deze techniek wordt dus ook steeds belangrijker. Met verschillende projecten zoals bv. het solarboat project, maak je kennis met deze techniek.

Je hebt op school ook de mogelijkheid om je certificaten te behalen voor heftruck, reachtruck en verreiker.

Welk werk kan ik later gaan doen?

Leerlingen die dit profiel hebben afgerond gaan aan het werk als assistent garagemedewerker bij een autobedrijf, bij een schadeherstelbedrijf of bij een autodemontagebedrijf.

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO de vervolgopleidingen autotechnicus, autoschadehersteller, fietshersteller of autospuiter doen op MBO 2 niveau BBL/BOL. 

Meer informatie?

Mail men. Jan Willem Peenstra (jw.peenstra@singelland.nl)

 

Schoonmaak & werken in de zorg

Bij profiel schoonmaak word je opgeleid voor het werken als schoonmaker bij een bedrijf of instelling. Bij profiel werken in de zorg word je opgeleid als assistent in de huishouding en bij ondersteuning van cliënten. Je vindt het leuk om schoon te maken, je vindt hygiëne belangrijk, je bent een aanpakker, je bent nauwkeurig, je bent klantvriendelijk, je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden, je bent dienstbaar en je vindt het niet erg om op afwijkende tijden te werken. Je kunt goed zelfstandig werken maar je bent ook een teamspeler.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

In leerjaar 3 start je met oriëntatie op de ‘schoonmaak’ en ‘werken in de zorg als huishoudelijke hulp’. In leerjaar 4 word je voorbereid op het branche erkende certificaat ‘schoonmaak’. In theorie- en praktijklessen leer je stofwissen, moppen en interieur en sanitair schoonmaken volgens algemene schoonmaakregels. Je leert dit op een ergonomisch verantwoorde manier. Dit betekent dat je de vaardigheden aanleert in een goede lichaamshouding. Zo voorkom je overbelasting of bv. rugproblemen. Je oefent de vaardigheden op school maar ook op locatie. 
Als je ‘schoonmaak’ hebt afgerond start je met profiel ‘Werken in de zorg als huishoudelijke hulp’. In theorie- en praktijklessen leer je ramen wassen, bedden opmaken, keuken schoonmaken en de was verzorgen. Ook hier is een het aanleren van een goede lichaamshouding erg belangrijk. Daarnaast leer je ook cliëntgerichte vaardigheden zoals lopen met een rolstoel, cliënt ondersteunen bij het lopen en assisteren bij (recreatie) activiteiten. Omdat je werkt met cliënten ben je ook veel bezig met sociale en communicatieve vaardigheden. Je oefent deze vaardigheden met elkaar op school maar veel lessen vinden ook plaats ‘on the job’ in een verzorgingstehuis zodat je in een ‘echte’ situatie met cliënten kunt oefenen. Je sluit dit profiel af met het SVA examen ‘werken in de zorg’

Welk werk kan ik later gaan doen?

Leerlingen die het profiel schoonmaak hebben afgerond gaan aan het werk als schoonmaker bij een bedrijf, hotel, school of instelling. Leerlingen die het profiel werken in de zorg hebben afgerond gaan aan het werk als huishoudelijke hulp of begeleider in een zorginstelling met bv. kinderen, ouderen of gehandicapten. 

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO de vervolgopleidingen Assistent dienstverlening (MBO 1 niveau BOL) of Helpende zorg & welzijn (MBO 2 niveau BBL/BOL) doen.

Meer informatie?

Mail mevr. Margriet van der Woude (m.vanderwoude@singelland.nl)

 

Groen

Bij profiel groen word je opgeleid voor werken in de groenvoorziening. Je vindt het leuk om buiten aan het werk te zijn met bloemen, planten en bomen, je bent een aanpakker, je bent niet bang om vieze handen te krijgen, je bent handig met gereedschappen en machines, je bent geïnteresseerd in wat groeit en bloeit en je werkt veilig. Je kunt goed zelfstandig werken maar je bent ook een teamspeler.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

Vanaf leerjaar 3 werk je op je eigen niveau en in je eigen tempo aan het aanleren van basisvaardigheden en zelfstandig werken in het groen. Denk daarbij aan perkonderhoud, schoffelen, harken, kanten steken, spitten, snoeien, zagen, zaaien, planten en verpoten. Je leert veilig werken met verschillende gereedschappen en tuinmachines zoals bladblazers, bosmaaiers, kantenstekers, grasmaaier of een grondfrees. Er is daarbij aandacht voor een goede lichaamshouding.
Je werkt toe naar 2 SVA certificaten. Op school doe je examen voor SVA 1 (arbeidsvoorbereiding werken in het groen) en op je stagebedrijf doe je examen voor SVA 2 (arbeidstoeleiding werken in het groen). Het is ook mogelijk om de cursus minikraan, shovel en verreiker en de cursus VCA (veiligheid op de werkplek) te doen

Welk werk kan ik later gaan doen?

Leerlingen die het profiel ‘Groen’ hebben afgerond gaan aan het werk als groenmedewerker bij een hovenier, plantsoenendienst of kwekerij. Er zijn ook leerlingen die aan het werk gaan bij een tuincentrum of assisteren bij een agrarisch bedrijf,  loonwerkersbedrijf of bosbouwbedrijf.

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO (Nordwin College) verschillende vervolgopleidingen op MBO 2 niveau doen gericht op groenvoorziening en agrarisch werk.

Meer informatie?

Mail men. Tinus Gjaltema (t.gjaltema@singelland.nl)

 

Dierverzorging

Bij profiel dierverzorging word je opgeleid voor werken in met (kleine) dieren. Je vindt het leuk om dieren te verzorgen, je bent zorgzaam, je bent een aanpakker, je bent niet bang om vieze handen te krijgen en je werkt graag binnen en buiten

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

Vanaf leerjaar 3 werk je op je eigen niveau en in je eigen tempo aan het aanleren van basisvaardigheden en zelfstandig werken in het werken met dieren zoals kippen, konijnen, cavia’s, vogels en reptielen. Denk daarbij aan het verzorgen van dieren, het voeden van dieren en het schoonmaken van verblijven. Hygiëne voor mens en dier zijn daarbij belangrijk. Je werkt toe naar 2 SVA certificaten. Op school doe je examen voor SVA 1 (arbeidsvoorbereiding werken met dieren) en op je stagebedrijf doe je examen voor SVA 2 (arbeidstoeleiding werken met dieren). Het is ook mogelijk om via school op je stageplek je melkdiploma te halen.

Welk werk kan ik later gaan doen?

Leerlingen die het profiel ‘dierverzorging’ hebben afgerond gaan aan het werk als medewerker bij dierenwinkels, tuincentra, dierenopvang, dierenambulance dierentuin, asiel of kinderboerderij. Er zijn ook leerlingen die gaan werken met paarden bij een manege of op een veehouderij gaan werken met koeien, kippen, varkens, schapen of geiten.

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO (Nordwin College) de opleiding ‘medewerker dierverzorging’ (MBO 2 niveau BBL/BOL) volgen.

Meer informatie?

Mail mevr. Jantina Steegstra (j.steegstra@singelland.nl)
 

Werken in de  winkel

Bij profiel werken in de winkel word je opgeleid voor werken in een supermarkt, winkel of groothandel. Je vindt het leuk om een winkel netjes en mooi in te richten, je vindt het leuk om iets verkopen en mensen te helpen bij hun keuze, je bent klantvriendelijk en je bent georganiseerd en netjes. Je kunt goed zelfstandig werken maar je bent ook een teamspeler.

Wat leer ik en welke certificaten kan ik behalen?

Vanaf leerjaar 3 ga je aan de hand van een cursusmap in theorie- en praktijklessen voorbereiden op het halen van de verschillende deelcertificaten zoals
artikelpresentatie/schappen vullen, omgaan met klanten, schoonmaken, artikelen controleren, pakbon controleren, afval en emballage, artikelen prijzen, geldrekenen, cadeautjes inpakken en etaleren. Twee keer per jaar heb je de mogelijkheid om voor 1 of meerdere deelcertificaten examen te doen. Deze bestaan steeds uit een theorietoets (kennis) en een praktijktoets (vaardigheid).  Met al deze behaalde deelcertificaten, een eindexamen op je stageplek, een positief afgeronde stage en een door KCH goedgekeurd digitaal ontwikkelportfolio, behaal je uiteindelijk het branchecertificaat ‘werken in de winkel’. van het Kenniscentrum van de Handel (KCH). Tijdens de opleiding is er aandacht voor een goede lichaamshouding en veiligheid. Voor leerlingen die in een groothandel willen werken is er de mogelijkheid om op school het vorkheftruck bewijs te halen.

Welk werk kan ik later gaan doen?

Leerlingen die het profiel ‘werken in de winkel’ hebben afgerond gaan aan het werk in uiteenlopende winkels zoals supermarkten, kledingwinkels, dierenwinkels, tuincentra, drogisterijen, warenhuizen en bouwmarkten. Er zijn ook leerlingen die aan het werk gaan bij groothandels zoals Sligro of Hanos

Vervolgopleiding MBO

Leerlingen uit de C route kunnen na het behalen van de entreeopleiding op het MBO de opleiding ‘verkoper’ (MBO 2 niveau BBL/BOL), de opleiding ‘logistiek medewerker’ (MBO 2 niveau BBL/BOL) of de opleiding service medewerker (MBO 2 niveau BOL/BBL) volgen.

Meer informatie?

Mail mevr. Gomathi Post (g.post@singelland.nl)

 

 

'Ik leer bij 'werken in de keuken' veel snijtechnieken. Daar heb ik op mijn stage bij restaurant de Dikke Draai veel voordeel van' (Manon van der Weg, 4t2)

foto 1

'Ik heb bij 'hout' 3 certificaten behaald. Daarmee kan ik zelfstandig werken in het kozijnenbedrijf van mijn zwager' (Ilie Benjamins, oud leerling)

foto 2

'Mijn hele leven ben ik al bezig met auto's bij het bedrijf van mijn vader. Bij 'mobiliteit' leer ik goed hoe ik auto's kan demonteren en repareren' (Douwe Mulder, 6p1)

foto 13

'Kies een vak in de techniek, daar zitten ze te springen om aanpakkers en er is goed geld te verdienen' (Henk Osinga, docent hout)